Wat zie ik bij mijn baby?!

Hoera, de baby is geboren! Wat een klein ieniemieniemensje en wat veel nieuwe indrukken, geluidjes en onzekerheden brengt dat met zich mee. Het is niet voor niets dat veel ouders zeggen: we hadden de ervaring moeten hebben die we hadden bij onze tweede! Misschien kunnen wij jullie al een eindje op weg helpen. In de blog van deze week een aantal ‘bijzonderheden’ die dus eigenlijk heel gewoon zijn!

  • Temperatuur

Tussen de 36,5 en 37,5 graden zijn normale temperaturen voor baby’s, rond de 37 graden is het mooist. Vooral tijdens de eerste dagen kunnen ze sterk schommelen. Als kindjes te koud zijn dan is het verstandig een mutsje op te doen, een extra dekentje te gebruiken en evt een tweede kruik te gebruiken. Zijn ze juist te warm dan kan de kruik er uit, een dekentje er af of het mutsje af. Stijgt de temperatuur onvoldoende of blijft hij juist te hoog? Bel jouw verloskundige!

  • Misselijk

Veel baby’s zijn na de bevalling misselijk. Ze kunnen daardoor niet goed willen drinken. Je kan jullie kindje ook echt horen kokhalzen. Meestal duurt dit maximaal zo’n 48 uur. Als jullie kindje heel beroerd is en daarbij flink gaat kokhalzen dan kan het zelf zijn dat hij/zij ‘vergeet’ adem te halen. Baby’s kunnen dan ineens heel blauw aanlopen. Wat je dan moet doen? Blaas een keer in het gezichtje, veeg met een gaasje/doekje slijm weg uit het mondje en leg de baby op de zij. Voor je het weet gaan ze echt wel weer ademhalen en trekt de kleur weer helemaal bij.

  • Afvallen

Baby’s vallen de eerste dagen na geboorte af. Ze mogen zelfs tot 10% van hun geboortegewicht afvallen. Meestal groeien ze weer vanaf dag 4. Jouw kraamverzorgster en verloskundige houden dit samen met jullie in de gaten en per dag hoor je wat handig is om te doen.

  • Menstruatie?!

Meisjes baby’s kunnen na de geboorte ‘pseudo menstrueren’. Door de hormonen van mama kunnen ze menstruatie achtig bloedverlies krijgen. Dit is normaal!

  • Vocht uit de tepels

Zowel meisjes als jongetjes kunnen vocht verliezen uit de tepels. Ook dit komt door de hormonen van mama en is normaal! Het kan ook zijn dat het vocht niet uit de tepel komt maar dat het bij ‘harde schijven’ blijft. Deze gaan na een tijdje vanzelf weer weg. Houd wel in de gaten dat de huid rondom de tepel niet rood wordt (een teken van ontsteking).

  • Geel zien

Het is normaal dat een baby op de tweede tot derde dag na de geboorte wat geel gaat zien. Bijna de helft van alle kinderen hebben dit in meer of mindere mate. Als de baby daarbij ook suf wordt (slecht drinken/ niet willen drinken/ lage temperatuur).

  • Krampen

De eerste drie maanden kunnen baby’s veel last hebben van krampen. De precieze oorzaak is onbekend. Let er op dat er niet te veel lucht wordt meegezogen tijdens borst- of flesvoeding.

Tips: Je kan de buik zachtjes ‘met de klok mee’ masseren. De baby met de buik op jouw onderarm dragen of met opgetrokken knietjes dragen. Een lekker warm badje ontspant ook fijn.

  • Navelstreng, navelklem, navel…

Als de navelstreng uitgeklopt is wordt de navelklem geplaatst en daarna wordt de navelstreng doorgeknipt. De eerste dagen droogt de navelstreng helemaal in. De kleur verandert naar zwart en uiteindelijk zullen de klem en navelstreng er af vallen. Dan is het naveltje nog niet helemaal dicht en kan er vocht en wat bloed vrij komen. Dit is normaal. Ga het niet bedekken met een pleister of gaasjes. Het droogt vanzelf verder in. Belangrijk is dat de huid rondom de navel mooi roze is.

  • Baby acné

Binnen enkele weken na de geboorte kunnen baby’s een soort jeugdpuistjes krijgen. Dit noemen ze baby acné. Meestal zijn de pukkeltjes voornamelijk op het gezicht, hals en schouders. Het verdwijnt vanzelf en kan enkele weken tot maanden duren.

 

Mis jij iets typisch ‘normaals’ in deze lijst? Laat het ons weten!

 

Fotocredits: Marjoly Fotografie, Rijssen.