Anticonceptie

Anticonceptie na de bevalling

Tijdens het kraambed en op de nacontrole bespreken we anticonceptie met je. Dat voelt misschien wat vroeg. Dat doen we omdat je na een bevalling al snel weer vruchtbaar bent. Het moment waarop je weer vruchtbaar bent, verschilt per persoon. Dat is onder andere afhankelijk van of je borstvoeding of kunstvoeding geeft.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van anticonceptie. Je bepaalt zelf of je anticonceptie wil gebruiken en als je dit wil gebruiken welk middel je dan wil gebruiken. Op www.anticonceptie.nl kun je een anticonceptiecheck doen. De check laat je nadenken over dingen die jij belangrijk vindt bij de keuze voor anticonceptie. De anticonceptiecheck helpt je bij zoeken naar het anticonceptiemiddel dat het beste bij jou past.

In Spe verloskundigenpraktijk Rijssen geeft je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende vormen van anticonceptie tijden controles, je kraambed of de nacontrole.

Anticonceptiemethoden

Anticonceptiepil

Een anticonceptiepil is in het algemeen bekend als ‘de pil’. De pil moet je dagelijks slikken. Er bestaan verschillende soorten anticonceptiepillen. Ze zijn te verdelen in:

 • De combinatiepil – een pil met zowel oestrogeen als progesteron
 • De pil met alleen progesteron

Bij het geven van borstvoeding mag je geen combinatiepil gebruiken. Een pil zonder oestrogenen kun je dan wel gebruiken. Deze pil wordt ook wel de minipil of Cerazette genoemd.

Anticonceptiepleister

Net als de combinatiepil, bevat de anticonceptiepleister oestrogeen en progesteron. Elke week plak je een nieuwe pleister. Na drie weken heb je een stopweek van zeven dagen. Controleer voor de zekerheid de pleister elke dag. Want als de pleister losraakt, is de werking en de betrouwbaarheid minder. Als de pleister helemaal losraakt, adviseren we je om binnen 24 uur een nieuwe pleister te plakken.

Anticonceptiering

De anticonceptiering staat ook wel bekend als de NuvaRing. Het is een maandelijkse anticonceptiemethode. De ring wordt als een soort tampon in de vagina gebracht. Daar blijft de ring drie weken zitten. Na die drie weken verwijder je de ring en volgt een stopweek van zeven dagen. Als je een menstruatie wilt overslaan, is het mogelijk om direct na de drie weken een nieuwe ring te plaatsen en de stopweek over te slaan.

Prikpil

De prikpil is een anticonceptiemethode waarbij je elke twaalf weken een prik krijgt. Door die prik heb je twaalf weken anticonceptie en hoe je er niet meer aan te denken. Het nadeel van de prikpil is dat het na het stoppen het langer duurt voor je weer vruchtbaar bent. Een ander nadeel is dat de botdichtheid van je botten kan afnemen. De prikpil heeft geen stopweek.

Anticonceptiestaafje

Implanon is een staafje dat onder de huid van je bovenarm geplaatst wordt. Het staafje geeft continu hormonen af. Die hormonen beschermen je drie jaar lang tegen zwangerschap.

Een getrainde verloskundige of huisarts brengt het anticonceptiestaafje in. Het inbrengen van het staafje is een eenvoudige handeling en duurt niet lang. De verloskundige of huisarts verdooft je huid en brengt het anticonceptiestaafje met een naald in onder de huid. Na drie jaar verwijdert de huisarts het staafje weer door een klein sneetje in je huid te maken en het staafje er met een pincet uit te halen.

Barrière methodes

De naam zegt het misschien al: barrière methodes houden iets tegen. Er zijn verschillende methodes waar we je meer over kunnen vertellen.

 • Condoom
 • Pessarium
 • Portio-kapje: een kapje over de baarmoedermond dat wordt ingebracht voor gemeenschap.

De betrouwbaarheid van een barrière methode is afhankelijk van het juiste gebruik. Barrière methodes zijn altijd minder betrouwbaar dan de andere conceptiemethoden op deze pagina. Je kunt de betrouwbaarheid verhogen door zaaddodende crème te gebruiken.

Belangrijk: alleen een condoom beschermt tegen SOA’s!

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die je normaal gesproken alleen toepast als je geen kinderwens meer hebt. Zowel een man als een vrouw kunnen zich laten steriliseren. Omdat sterilisatie definitief is, is het belangrijk om hier goed over na te denken voor je de keuze maakt.

Spiraaltje

Je kunt bij In Spe verloskundigenpraktijk Rijssen een spiraaltje laten plaatsen.

Dat kan niet direct na een bevalling. We adviseren je hier minstens tien tot twaalf weken na de bevalling mee te wachten.

Een spiraaltje is een klein flexibel ankertje dat we in de baarmoeder plaatsen. Dit ankertje voorkomt een eventuele zwangerschap. De draadjes van het spiraaltje komen uit de baarmoedermond en zou je zelf kunnen voelen. Je partner voelt hier niks van tijdens het vrijen.

De voordelen van een spiraaltje:
 • Het is betrouwbaar.
 • Relatief goedkoop ten opzichte van andere vormen van anticonceptie.
 • Je krijgt minder of zelfs geen hormonen binnen.
 • Het werkt altijd goed: misselijkheid, diarree of ziekte beïnvloeden de betrouwbaarheid niet.
 • Je hoeft er niet meer aan te denken en bang te zijn dat je het een keer vergeet.
De nadelen van een spiraaltje:
 • Sommige vrouwen vinden de plaatsing pijnlijk.
 • De eerste zes maanden kun je onregelmatig bloedverlies hebben.

Soorten spiraaltjes

Er zijn twee soorten spiraaltjes

Hormoonhoudende spiraal (Mirena)
 • Bevat oestrogenen en progesteron
 • Kan vijf jaar blijven zitten
 • 30% wordt niet meer ongesteld, de andere 70% heeft aanzienlijk minder bloedverlies tijdens de menstruatie
 • Kosten +/-€160 (exclusief plaatsing)
Koper spiraal (T-safe)
 • Geen hormonen
 • Kan tien jaar blijven zitten
 • Bloedverlies tijdens menstruatie kan iets (10%) toenemen
 • Kosten +/- €70 (exclusief plaatsing)

Plaatsing van een spiraaltje

We vragen je om een half uur voor het plaatsen van een spiraaltje twee tabletten van 500mg paracetamol te nemen.

Dat zorgt voor een ontspannen baarmoedermond en geeft pijnstilling.

Een spiraaltje plaatsen is het makkelijkst tijdens je menstruatie. Na het krijgen van een kindje, kan het ook goed tussen je menstruaties door. Het plaatsen duurt ongeveer 20 minuten.

Bij het plaatsen van een spiraaltje bepaalt de verloskundige eerst de ligging van je baarmoeder met een inwendig onderzoek. Daarna brengt de verloskundige een speculum (of eendenbek) in om de baarmoedermond in beeld te krijgen. Als de baarmoedermond er normaal uitziet, meet de verloskundige met een klein staafje de baarmoeder. Vervolgens plaatst ze het spiraaltje door met een klein buisje door de baarmoedermond te gaan en het spiraaltje voorzichtig naar binnen te schuiven. Daarna knipt ze de draadjes af. Zolang je de uiteinden van de draadjes nog voelt, zit de spiraal goed op zijn plek.

Met een inwendige echo kijken we na plaatsing of het spiraaltje goed in de baarmoeder zit. Zes weken na plaatsing kunnen we dat nog eens controleren. Deze echocontrole voeren we alleen uit als je het spiraaltje bij In Spe laat plaatsen. De huisarts doet deze controle niet.

Normale klachten na het plaatsen van een spiraaltje
 • In de eerste week na het plaatsen hebben veel vrouwen last van buikpijn of buikkrampen. Dat is normaal en komt doordat je baarmoeder reageert op het feit dat er iets vreemds inzit: het spiraaltje.
 • De eerste drie tot zes maanden kun je onregelmatig bloedverlies of onregelmatige menstruaties ervaren.
Wanneer moet je contact opnemen na het plaatsen van een spiraaltje
 • Bij extreme buikpijn.
 • Bij hoge koorts binnen drie weken na plaatsing.
 • Bij ruim bloedverlies na plaatsing.
 • Wanneer je de draadjes niet meer voelt.
 • Wanneer je duidelijk het spiraaltje zelf voelt zitten.
 • Wanneer je het spiraaltje verliest.

Tarieven en vergoeding plaatsen spiraaltje

In sommige gevallen wordt het spiraaltje vergoed. Bij een uitgebreid verzekeringspakket is dat vaak het geval. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar voor je een spiraaltje ophaalt bij de apotheek.

Het plaatsen van een spiraaltje wordt nog niet altijd door zorgverzekeraars vergoed. Je krijgt van ons een factuur mee voor de kosten van het plaatsen en voor de controle-echo’s. De kosten daarvoor zijn € 55,-. Dien die factuur in bij je zorgverzekeraar, misschien krijg je dit vergoed.