Zwangerschap Zwanger, en nu? Het verloop van je zwangerschap

De zwangerschap

Zwanger:  En nu? Het verloop van je zwangerschap

Vanaf het moment dat jij je eerste positieve zwangerschapstest hebt gedaan, gaat er heel veel gebeuren. Alles weten over hoe In Spe verloskundigenpraktijk Rijssen je helpt tijdens je zwangerschap? Je leest het hier.

Intake

Onze kennismaking met jou!

Onze eerste kennismaking is meteen een uitgebreide. Want tijdens de intake willen wij zo goed mogelijk weten hoe het met de gezondheid van jou en je partner is om jou in je zwangerschap de beste hulp te kunnen geven. Als we meer weten over jullie gezondheid en eventuele bijzonderheden in je familie, kunnen wij bepalen of we nog aanvullend onderzoek moeten (laten) doen. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan bespreken we ook je eerdere zwangerschap(pen) met je.

Verder tijdens de intake

 • De termijnecho: bij deze echo kijken hoe ver je zwanger bent. Ook berekenen we aan de hand van deze echo je uitgerekende datum.
 • Prenatale screening.
 • Bloedonderzoek: Na de intake geven wij je een labformulier mee. Op dit formulier geven wij aan waarop je bloed getest moet worden. Want het is belangrijk om aan het begin van je zwangerschap een aantal dingen te controleren. Denk aan je bloedgroep en resusfactor, irregulaire antistoffen, Hb/MCV, glucose en infectieziekten zoals hepatitis B en lues (ook wel syfilis).

Wij vragen heel veel aan jou, maar we zijn er natuurlijk vooral voor jou. Vraag dus ook vooral heel veel aan ons. We geven je veel informatie mee over wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap. Tip: heb je vragen? Schrijf ze van tevoren op een briefje zodat je ze niet vergeet.

Handig voor je intake: de zwangerwijzer

Bereid je goed voor op de intake door de Zwangerwijzer in te vullen. Een online vragenlijst die ons al nuttige informatie geeft over jouw situatie.

Doe de zwangerwijzer

Reguliere controles

Gedurende je hele zwangerschap houden we de gezondheid van jou en je baby zo goed mogelijk in de gaten. Dus nodigen we je uit voor reguliere controles, dit zijn controles van ongeveer 15 minuten. Tijdens deze controles doen wij een aantal kleine onderzoeken:

 • We meten je bloeddruk en gewicht.
 • We onderzoeken je buik, hierdoor kunnen we beoordelen of je kindje goed groeit.
 • We luisteren naar de harttonen van je kindje.

Tijdens elke controle geven we uitleg en aanvullende informatie over de zwangerschap en komende periode. Verder vragen we hoe de zwangerschap gaat en of er klachten zijn.

Informatieavonden

Informatieavonden

Elke twee maanden organiseren wij een informatieavond over de bevalling en de kraamtijd. Je krijgt op de informatieavond veel extra informatie over de laatste weken van je zwangerschap, de bevalling en de eerste week na de geboorte van je kindje. De beste voorbereiding voor de laatste fase van je zwangerschap!

Meld je aan voor de informatieavond tijdens het spreekuur.

Informatieavond borstvoeding

Alles weten over borstvoeding? Kom dan naar de informatieavond borstvoeding die we organiseren in samenwerking met verloskundig centrum Zwanger & Zo. We houden de informatieavond borstvoeding op de Dorpsstraat 50c in Hellendoorn. Meld je voor deze informatieavond aan tijdens het spreekuur.

Leefwijze tips en adviezen

Tips en adviezen voor een gezonde leefstijl

Voor jou en je kindje is het belangrijk dat je tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk probeert te leven. Dat doe je door op een aantal belangrijke zaken te letten:

 • Eet gevarieerd en gezond.
 • Drink voldoende – minstens 2 liter per dag.
 • Zorg voor voldoende nachtrust.
 • Beweeg minstens 30 minuten per dag.
 • Vermijd nicotine, alcohol en cafeïne – de stoffen zijn schadelijk voor jou en je kindje.
 • Vermijd stress zoveel mogelijk.

Foliumzuur bij zwangerschap

Vanaf het moment dat je de wens hebt zwanger te raken, wordt geadviseerd om foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen. Foliumzuur bij zwangerschap slik je om onder andere afwijkingen als een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte te voorkomen. Blijf in ieder geval tot je tiende zwangerschapsweek foliumzuur slikken. Ben je zwanger en ben je nog niet begonnen met het slikken van foliumzuur? Begin dan zo snel mogelijk.

Regelzaken

Dit moet je regelen tijdens je zwangerschap

Voor je bevalling en het kraambed zijn er een boel zaken die je moet regelen. De belangrijkste hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Kraamzorg

Meld je aan bij een kraamzorgorganisatie voor je 16 weken zwanger bent. Zo weet je zeker dat er een kraamverzorgster voor jou beschikbaar is wanneer je gaat bevallen. In Spe verloskundigenpraktijk Rijssen werkt samen met verschillende kraamzorgbureaus zodat wij je goed kunnen adviseren. Check voor de zekerheid bij jouw zorgverzekering of zij afspraken hebben met jouw kraamzorgorganisatie naar keuze.

Erkenning van het kind

Als je niet getrouwd bent met je partner of als jullie een geregistreerd partnerschap hebben, is het verstandig om over erkenning van het kind te denken. Als biologische vader ben je namelijk niet automatisch de wettelijke vader. Door het kindje te erkennen, ontstaat er een juridische band tussen vader en kind. Erkenning kun je al regelen tijdens de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht.

Mochten jullie de erkenning willen regelen, dan kun je dit beste doen voor je 24 weken zwanger bent. Want vanaf dit moment ben je ook verplicht om aangifte van de geboorte te doen. Als de erkenning geregeld is, kan de vader na de geboorte aangifte doen van geboorte. Als de erkenning niet geregeld is, moet moeder mee.  Om ook wettelijke vertegenwoordiger te worden van het kindje, moet je ook het ouderlijk gezag regelen.

Erkenning van je kind kan je bij elke gemeente in Nederland regelen. Kijk op de website van jouw gemeente of op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie over het erkennen van een kind.

Zorgverzekering

Verloskundige zorg valt onder de basisverzekering, daar hoef je dus niets extra’s voor te regelen. Meld wel op tijd bij je zorgverzekering dat je zwanger bent. De meeste zorgverzekeraars sturen je dan een kraampakket op. Dit pakket heb je nodig voor de bevalling en de kraamtijd.

Prenatale screening

Al vroeg in de zwangerschap kunnen jullie je kindje laten onderzoeken op een aantal afwijkingen.

Dat onderzoek heet een prenatale screening.

Screening op downsyndroom

Je kunt laten onderzoeken hoe groot de kans is dat jouw kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft.
Die syndromen staan ook bekend als trisomie 21, 18 of 13. Deze screening wordt al vroeg in de zwangerschap uitgevoerd.

Vanaf 1 april 2017 heb je de volgende keuzes voor prenatale screening:
 • De combinatietest
 • De NIPT
 • De 20 weken echo
 • Geen onderzoek laten doen
Combinatietest

De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken.

 • Een bloedonderzoek bij de moeder tussen de 9e en 14e week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt er wat bloed bij je afgenomen dat in een laboratorium onderzocht wordt.
 • Een echo tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap. Bij dit onderzoek meet de echoscopist de dikte van de nekplooi van het kindje. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Dat is altijd aanwezig. Maar: hoe dikker de plooi, hoe groter de kans dat het kindje downsyndroom heeft. Dit onderzoek heet ook wel de nekplooimeting.

Op basis van de uitkomsten van de nekplooimeting, jouw bloedonderzoek, je leeftijd en de duur van de zwangerschap wordt de kans berekend dat je kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De test is een kansberekening en dus geen definitieve diagnose. Pas als je een kans van 1 op 200 of hoger hebt, is de kans hoog genoeg voor vervolgonderzoek. Dat vervolgonderzoek kan bestaan uit de NIPT, vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

De combinatietest kost €175,- en wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekering.

Tijdens de echo kunnen onverwachte bevindingen gedaan worden, die losstaan van het down-, edwards- of patausyndroom.  De echoscopist moet dit altijd aan jullie vertellen.

NIPT

Bij de NIPT wordt bloed van de zwangere vrouw afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA en kan daarmee aanwijzingen voor het down-, edwards- of patausyndroom opspeuren. Dat kan omdat er in het bloed van de zwangere DNA van de placenta zit én DNA van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna hetzelfde als dat van de moeder. De NIPT kun je laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.

Vanaf 1 april 2017 kan iedereen die zwanger is kiezen voor de NIPT. Je kunt echter alleen meedoen als je meedoet aan de wetenschappelijke studie TRIDENT-2. De eigen bijdrage voor de NIPT bedraagt €175,-.

Waar is de studie TRIDENT-2 voor?
In veel landen om ons heen wordt al veel gebruik gemaakt van de NIPT en is gebleken dat de NIPT zeer betrouwbaar is. De minister wil nu onderzoeken of de test in Nederland ook betrouwbaar ingezet kan worden. Ook wil het ministerie weten wat vrouwen van de test vinden. Als je kiest voor de NIPT, geef je toestemming dat onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent daarvoor een toestemmingsformulier.

Vanaf 1 april 2017 kan iedereen die zwanger is kiezen voor de NIPT. Je kunt echter alleen meedoen als je meedoet aan de wetenschappelijke studie TRIDENT-2.

Wel of niet kiezen voor een prenatale screening kan moeilijk zijn.

Het is belangrijk om een keuze te maken die past bij jullie gevoel en ideeën over zwangerschap, levenswijze en het downsyndroom. Op onderzoekvanmijnongeborenkind.nl vind je de keuzehulp ‘Bewust Kiezen’. Die keuzehulp kan jullie misschien helpen om je gedachten over een prenataal onderzoek duidelijk te krijgen. Je kunt de antwoorden op de vragen uit de keuzehulp printen en meenemen naar de eerste afspraak om er met ons over te praten. De keuzehulp geeft ook tips over hoe je dit onderwerp met je partner of anderen kunt bespreken.

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het al dan niet kiezen voor het onderzoeken naar downsyndroom? Je kunt bij ons terecht voor een gesprek.