Bevalling

De bevalling

Normaal gesproken beval je van je kindje in de periode tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.

Beval je eerder dan 37 weken, of later dan 42 weken, dan verwijzen we je door naar het ziekenhuis. Daar beval je dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Hoe begint mijn bevalling?

Je bevalling kan op twee manieren beginnen: je vliezen breken, of je krijgt weeën. Veruit de meeste bevallingen beginnen met weeën, maar één op de tien bevallingen begint met gebroken vliezen.

Wanneer moet je ons bellen voor je bevalling?

Bel ons direct als je het gevoel hebt dat je bevalling begint en je bent nog geen 37 weken zwanger.

Vanaf 37 weken zwangerschap moet je ons bellen in deze gevallen:

  • Weeën om de drie tot vijf minuten die ongeveer een minuut duren.
  • Gebroken vliezen. Heb je helder vruchtwater en een kindje wat goed ingedaald is? Dan kun je ons overdag bellen. Is het vruchtwater geel, groen of bruin van kleur? Of heb je tijdens het spreekuur instructies gekregen? Bel ons dan meteen als je vliezen gebroken zijn.
  • Bij ruim vaginaal bloedverlies, meer dan bij een menstruatie.
  • Als je persdrang voelt bij een wee.

Waar wil je bevallen?

Als er geen medische indicatie is, mag je altijd zelf bepalen waar je bevalt: thuis, of poliklinisch in het ziekenhuis. Het is vooral belangrijk dat je bevalt in een omgeving waar jij je fijn voelt.

Thuis bevallen

Bevallen in het comfort van je eigen huis is vaak mogelijk. Als er tijdens je zwangerschap geen complicaties zijn geweest en je medische voorgeschiedenis geen risico’s voor de zwangerschap en je bevalling oplevert, mag je thuis bevallen. Wij van In Spe praktijk voor verloskunde begeleiden je dan bij je bevalling. Een kraamverzorgster komt ons assisteren.

Poliklinisch bevallen

Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis beval je onder onze leiding. Eigenlijk huur je een kamer in het ziekenhuis, waar wij je helpen bij de bevalling. Als je kiest voor een poliklinische bevalling, komen wij wanneer de bevalling begonnen meestal eerst bij jou thuis. We bepalen hoe ver de bevalling is en of het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Bij een poliklinische bevalling komt een kraamverzorgster ons assisteren.

Pijnbestrijding bij bevalling

Wil je met medicijnen tegen pijn behandeld worden bij je bevalling?

Wil je met medicijnen tegen pijn behandeld worden bij je bevalling? Dan moet je bevallen in het ziekenhuis. Omdat medicijnen bijwerkingen kunnen hebben, moeten je hartslag, bloeddruk en ademhaling continu gecontroleerd worden. Ook moet de hartslag van je baby goed in de gaten gehouden worden. De apparatuur die daarvoor nodig is, is alleen beschikbaar in het ziekenhuis.

Deze soorten pijnbestrijding zijn voor je beschikbaar in het ziekenhuis:

  • De ruggenprik (ook wel epidurale analgesie)
  • Een pompje met remifentanil

Het geboorteplan

Een bevalling laat zich niet plannen.

Dus kunnen jij en je partner je het best zo goed mogelijk voorbereiden met een geboorteplan. In een geboorteplan neem je al je wensen rondom je bevalling op. Waar je wilt bevallen, of je pijnbestrijding wilt, de verschillende bevallinghoudingen en nog veel meer.

Jouw geboorteplan laat zien wat jij belangrijk vindt. Degene die jouw bevalling begeleidt, kan daar dan zoveel mogelijk rekening mee houden. Je geboorteplan bespreken we tijdens het spreekuur.

Niet iedereen vindt het prettig om alles van tevoren in een plan te schrijven. Een geboorteplan is dan ook geen verplichting. Mocht je alles gewoon op je af willen laten komen, dan kan het goed zijn juist geen geboorteplan te schrijven.