Het beweegt!

Een standaard vraag tijdens de controles is: ‘Voel je jouw kindje goed bewegen?’ Een ruim begrip, wat is goed? Hoe vaak is goed? In de blog van deze week wat meer uitleg over het ritme van jullie baby!

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is het heel uitzonderlijk om bewegingen van de baby te voelen, de baby is simpelweg te klein en te licht om te voelen. Sommige mama’s hebben het geluk wel vroeg hun baby te voelen. Meestal begint het ‘leven voelen’ vanaf zo’n 16 weken zwangerschap. Dit wordt meestal beschreven als ‘plopjes’ of luchtbelletjes in de darmen. De meeste mama’s voelen hun kindje dagelijks bewegen bij 24 weken zwangerschap.

De locatie van de placenta (moederkoek) kan er voor zorgen dat je de baby minder goed voelt. Wanneer deze aan de buikzijde ligt dan fungeert het als het ware als kussen tussen jouw kindje en jij. Hij/zij moet harder trappen voordat jij het kan voelen.

Tot zo’n 32 weken zwangerschap is het brein van de baby nog onderontwikkeld, bewegingen worden nog niet gecontroleerd, er is nog geen slaap-waak ritme. Vanaf ongeveer 32 weken komt dit slaap-waak ritme. Dit houdt in dat baby’s langere perioden slapen en dus relatief kortere periodes actief wakker zijn.

Zwangerschap < 32 weken:

– Veel bewegingen gedurende de dag, geen vast patroon.

– De ruimte in de buik is relatief groot. Een kindje kan nog makkelijk rondjes draaien.

 

Zwangerschap > 32 weken:

– Diepe slaap – Actieve slaap – Rustig wakker – Actief wakker – Deze cycli wisselen elkaar af. Jouw baby kan wel tot een uur in een diepe slaap zijn!

– De baby groeit, de ruimte is beperkt. De laatste weken voor de bevalling zullen het meer schuifbewegingen zijn dan grote bewegingen.

 

Dit is meteen belangrijk om te onthouden!

Tot 32 weken zal jij jouw kindje tijdens bijvoorbeeld een pauze van het werk wel voelen bewegen, het slaap-waakritme is er nog niet. Kindjes zijn veel vaker actief wakker.

Na 32 weken zal je de cyclus van jouw kindje moeten ontdekken. Tijdens diepe slaap zul je de baby niet voelen. Het is dus heel normaal dat wanneer je even rustig zit je de baby niet meteen hoeft te voelen.

 

Twijfel je over de bewegingen van jouw baby?

Ga rustig zitten. Neem hiervoor minimaal een uur de tijd. Neem wat te drinken en concentreer je op de bewegingen van de baby. Het kan goed zijn dat jouw kindje net in de diepe slaap fase zit. Wacht het af.

Turf de bewegingen die je voelt. Voel je na 1,5-2 uur nog geen bewegingen? Neem dan contact op met jouw verloskundige!

Meer informatie over bewegingen voelen van jouw kindje? Klik hier!