Ik naar de psycholoog? Waarom niet!

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in je lijf, maar ook in je hoofd! De blog van deze week is geschreven door psychologe Angela Rahanra van psychologenpraktijk Ik B&.

 

Wat is dat toch in deze maatschappij? We proberen zoveel mogelijk controle te hebben over het leven. Er worden verzekeringen afgesloten om te voorkomen dat we opeens voor onvoorziene kosten en situaties komen te staan. De media overspoelt ons met reclames over fitness, voeding en sport, omdat we zo gezond mogelijk moeten leven. Het mag gezonder, fitter en voedzamer!

Maar waarom vergeten we onze psyche? Een apk op dit gebied zou ook niet verkeerd zijn. Maar horen we hier iets over in de media? Waarom zouden we naar een psycholoog gaan, dat doe je toch niet? Dat doe je pas als je ‘gek of gestoord’ bent. Daar ga je naartoe als je helemaal ‘van het padje’ bent geraakt. Zie je jezelf al zitten? In zo’n Freudiaanse stoel, jouw verhaal te vertellen en de psycholoog al luisterend jouw verhaal aan te horen.

Een beeld wat natuurlijk helemaal niet klopt en zeker niet in deze tijd!

Men vindt het belangrijk dat we goed voor onszelf zorgen en van Vaak schamen we ons voor de minder vrolijke gedachten en verhullen we ze voor de buitenwereld. We willen onze problemen allemaal zelf oplossen. Maar soms lukt dit eenvoudigweg niet als je niet goed in je vel zit.

Het praten over depressieve klachten, angsten en traumatische gebeurtenissen is nog steeds een taboe. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen met een postnatale depressie het lastig vindt om dit bespreekbaar te maken.

Door de geboorte van een kindje verandert je leven enorm. Tijdens een zwangerschap en na de bevalling komen er soms situaties voor waarin men de grip over zichzelf kan verliezen. De verandering van je leven door zwangerschap of bevalling kan een trigger zijn voor het uiten van psychische klachten. Herken je gevoelens als somberheid, prikkelbaarheid, neerslachtig zijn of angstige gevoelens (tijdens, voor en na de zwangerschap) maak het dan bespreekbaar. Het bespreekbaar maken van psychische klachten met een psycholoog of bij de verloskundige helpt altijd. Want soms kan je het  gewoon simpelweg even niet alleen.

Laat je hoofd niet hangen, maar doe iets met je klachten. Kom in actie en maak je psychische klachten bespreekbaar. Zorg ervoor dat je  weer kunt zijn wie je wilt zijn!

 

Angela Rahanra / GZ-psychologe / Psychologenpraktijk Ik B&.