Fabels!

Zodra je zwanger bent zal je veel adviezen krijgen van familie, vrienden en zelfs van onbekenden. Je zal ze zelf ook ongetwijfeld lezen op allerlei fora, blogs en websites.

We horen ze tijdens het spreekuur vaak voor bij komen. ‘Ze vinden dat ik zo’n kleine buik heb’. ‘Ik draag mijn buik naar voren dus het zal wel een meisje/jongetje zijn’. ‘Ik mag niet meer op mijn rug slapen want dat is voor de baby niet goed’.

In de blog van deze week een start met meer informatie over deze fabels! Dit keer alles over de slaaphouding, want waarom zou je niet op jouw rug mogen slapen?

Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima!

Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.

In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht. Bij 30 weken zwangerschap weegt een kindje gemiddeld 1500 gram, bij 40 weken is dat 3500 gram! Het kan zijn dat wanneer je op jouw rug ligt het gewicht van jouw kindje jouw eigen onderste holle ader afklemt. Je kan dan even duizelig of misselijk worden doordat er tijdelijk minder bloedtoevoer is naar jouw hersenen. Dit noemen we ook wel het ‘vena cava syndroom’. Zodra je niet lekker wordt zal je vanzelf op jouw zij willen draaien, het ‘probleem’ is dan ook gelijk opgelost! Voor de baby er last van heeft lig jij al op jouw zij, het is dus ook ongevaarlijk.

Waar komt die fabel dan vandaan dat je niet op jouw rug mag liggen? Tijdens de bevalling kan het zijn dat kindjes ‘reageren’ op weeën. Ze kunnen stress hebben door de bevalling. Dit wordt gehoord of gezien wanneer er naar het hartje wordt geluisterd of wanneer er een CTG wordt gemaakt. Het is bekend dat kindjes die in stress zijn baat hebben bij meer zuurstof. Dit gebeurd al wanneer de mama niet plat op haar rug ligt. Een hoek van 30 graden is al voldoende om de toevoer zo optimaal mogelijk te hebben. Met zijligging bereik je dit zelfde effect.

Vooral aan het einde van de zwangerschap kan de buik lekker in de weg zitten. Met extra kussens of bijvoorbeeld het voedingskussen kan je jouw buik extra ondersteunen. Een kussentje tussen de knieën is erg prettig voor het bekken. Lieve mama’s In Spe, ga dus liggen zoals jij wil zodat je lekker kan slapen. De baby protesteert echt wel wanneer jij een houding aan neemt die niet lekker is voor hem/haar.

Welterusten!