Een tongriem?!

Misschien heb je er wel eens van gehoord of over gelezen, de tongriem.  Heb je er nog nooit van gehoord? Het is de bindweefselstreng onder de tong waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond (zie afb. 1).

Als alles ‘goed’ is zul je er nooit bij stil staan maar wanneer er sprake is van een (te) korte tongriem dan kan het problemen geven met bijvoorbeeld drinken, spraak of het schoonhouden van het gebit.

De tong is één van de beweeglijkste organen van het lichaam. Het zorgt ervoor dat de baby goed kan zuigen en slikken. Daarna zorgt het ervoor dat iemand goed kan kauwen, het gebit kan schoonmaken of bepaalde klanken kan vormen bij praten.

(Te) korte tongriem

Wanneer de tongriem kort / strak is kan het de tongbewegingen beperken. Een te korte tongriem kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tong niet ver genoeg over de onderkaak heen komt. De baby is dan niet in staat is de tong ver genoeg uit te steken of genoeg op te heffen. Een ander teken is dat de baby de borst of fles niet vacuüm kan houden en het een klakkend geluid kan maken.

Bij de (borstvoedende) moeder kan het zorgen voor tepelkloven, onvoldoende melkproductie of borstonsteking.

Op latere leeftijd kunnen kinderen met een te korte tongriem spraakproblemen krijgen door de verminderde tongbewegelijkheid. Dat geeft vooral problemen met het uitspreken van de letters T, S, D, Z, Th, N en L.

Ook op sociaal gebied kunnen problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld maar aan het likken van een lolly of ijsje, het bespelen van een blaasinstrument, maar ook met tongzoenen.

Klieven van de tongriem

De (te) korte tongriem kan bij pasgeborenen eenvoudig worden doorgeknipt. Daarvoor gebruiken we een klein schaartje en evt een soort spatel (zie afb. 2). Dit is een korte, simpele ingreep en vaak is het verschil meteen merkbaar. Soms moeten de baby’s even wennen aan de bewegelijke tong!

Bij oudere kinderen en volwassenen is dit veel lastiger omdat de tongriem dan steviger van structuur is. Deze ingreep wordt gedaan door de KNO-arts met verdoving of zelfs onder narcose.

Complicaties

Een zeldzame complicatie is een nabloeding of infectie. Vooraf zullen wij met jullie doornemen of hier een verhoogd risico op is.

 

De ingreep

Wij zijn geschoold/bekwaam in het klieven van de tongriem. Wettelijk is het helaas nog niet vastgelegd dat verloskundigen deze ingreep mogen uitvoeren. Daar wordt aan gewerkt!

In onze praktijk hebben wij er voor gekozen deze ingreep wel zelf uit te voeren zodat jullie niet in de kraamweek naar het ziekenhuis hoeven. Het kan dan gewoon thuis gedaan worden.

Wanneer er sprake is van een (te) korte tongriem zullen wij dit met jullie bespreken en de verschillende opties met jullie doornemen.