De eerste dagen na de bevalling

Je bent bevallen, de kraamtijd begint! In de blog van deze week lees je wat jullie tijdens de eerste dagen kunnen verwachten.

De eerste 24 uur zijn de meeste kinderen erg moe van de bevalling. Direct na de bevalling zijn ze heel alert maar na 1 tot 2 uur vallen ze in slaap. Het is dan ook goed, wanneer je borstvoeding wil geven, je kindje binnen een uur na de bevalling aan te leggen.

Probeer je kindje om de 3 uur te voeden, lukt dit niet? Geen probleem, ze hebben voldoende reserves voor de eerste dagen! Voor je gaat voeden is het handig om de luier te controleren. Heeft je kindje gepoept of geplast? Het is mooi wanneer ze binnen 24 uur geplast hebben en binnen 48 uur gepoept.

Baby’s kunnen de eerste 48 uur erg misselijk zijn. Soms zo misselijk dat ze er blauw van aanlopen wanneer ze kokhalzen. Dit is normaal, je kan ze helpen door bij het kokhalzen het slijm weg te vegen met een doekje/ gaasje. Houd ze hierbij of wat voorover, dan kunnen ze het slijm makkelijker kwijt.

Wist je dat meisjes door de hormonen van mama wat menstruatie achtig bloedverlies kunnen krijgen? Dit is normaal!

Temperatuur

Omdat baby’s de 37 graden warmte van mama gewend zijn kan het lastig voor ze zijn om zich op temperatuur te houden. Een temperatuur tussen 36,5 – 37,5 is normaal, rond de 37 graden het mooist. Is de temperatuur onder de 36,5? Leg er dan een kruikje of dekentje bij, doe een mutsje op e.d.

Is de temperatuur boven de 37,5? Doe dan het kruikje weg, mutsje af of gebruik een dunner dekentje. Stijgt of daalt de temperatuur niet? Neem dan contact op met jouw verloskundige.

Gewicht

Kindjes vallen de eerste dagen na de geboorte af, ze hebben hiervoor voldoende reserves. Vaak is het laagste gewicht op dag 3-4.

Wanneer je borstvoeding geeft zal je na een aantal dagen aan de borsten moeten merken dat ze voller/ steviger worden. De meeste vrouwen hebben rond dag 3-4 na de bevalling stuwing: de melkproductie komt op gang. Ook wanneer de borsten niet gestimuleerd zijn is er vaak sprake van stuwing. De borsten zijn hard, vol. De temperatuur van de moeder kan hierdoor wat hoger zijn.

Wees alert op eventuele rode, warme, harde plekken. Laat dit aan jouw kraamverzorgster zien of vraag jouw verloskundige hier naar te kijken.

Hielprik en gehoorscreening

Wanneer er aangifte is gedaan bij de gemeente dan zal er iemand komen voor de hielprik en gehoorscreening. Dit wordt in de eerste week gedaan maar (meestal) niet in het weekend.

Kraamvrouw

Als je net bent bevallen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten / wanneer je aan de bel moet trekken:

– Bel jouw verloskundige wanneer je 2 grote kraamverbanden binnen een uur vol hebt met bloed.

– Je moet binnen 6 uur na de bevalling kunnen plassen. Lukt dit niet? Bellen!

– Meet jouw temperatuur in ieder geval 2x per dag. Wanneer de temperatuur 38 graden of hoger is neem dan contact op met jouw verloskundige.

 

Er komt veel op jullie af tijdens de eerste dagen. Doe het stap voor stap: je hoeft niet alles meteen te kunnen. Pak rust op de momenten dat het kan, neem hulp aan en geniet van jullie kindje!