Bevallen op muziek!

Zodra je zwanger bent zul je je meer interesseren in de bevalling. Hoe dat gaat, hoe het bij jouw zus, vriendinnen of moeder ging. Gedurende de zwangerschap krijg je via jouw verloskundige ook meer informatie. Wanneer moet je bellen wanneer de bevalling is begonnen? Waar moet je op letten? Hoe voelt een wee nou eigenlijk of wat kan je doen om de weeën goed op te vangen/ ontspannen te blijven? Daar over meer in deze blog!

Iedereen weet: weeën doen pijn. Iedereen zal dit anders ervaren. De een vond het goed te doen, de ander verschrikkelijk. Als je van je eerste kindje gaat bevallen dan is dit allemaal onbekend. Dat maakt voorbereiden ook best lastig! Het belangrijkst is dan ook: kies ook in de voorbereiding wat bij je past. ‘Zie je het wel’ of wil je graag alles horen en lezen?

Zo hadden wij een zwangere voor wie muziek belangrijk is, we hebben prachtige muziek gehoord tijdens de bevalling. En toen wij er over na dachten.. dat geldt voor veel meer vrouwen!

In 2016 riep Spotify zelfs de hulp in van gynaecoloog James Moritz (Amerika) om dé bevallingsplaylist te maken. Van James’ patiënten heeft 70% een bevallingsplaylist. “Muziek beïnvloedt ons centraal zenuwstelsel in de limbische hersenen die herinneringen, emoties en hoe we omgaan met angst en pijn reguleren. Het is logisch dat vrouwen muziek aandoen tijdens de bevalling als een bron van troost en kracht,” vertelt dr. Moritz. Een goede playlist kan moeders met weeën afleiden van hun pijn en eventuele angst en hen helpen om bijvoorbeeld de afleidende ziekenhuisgeluiden uit te schakelen. Het schijnt dat er al meer dan 90.000 bevallingsplaylists staan op Spotify!

De genoemde 70% die een bevallingsplaylist zou hebben herkennen wij (nog) niet maar wie weet helpt deze blog daar wel bij! Kies muziek waar jij kracht uit haalt, gelukkig of relaxt van wordt.

Hoe lang een bevalling duurt is niet te voorspellen, dat verschilt enorm. Houd hier rekening met jouw playlist: Minimaal 5 uur is ons advies.

 

Onze top 3:

– Take your time girl – Niels Geusebroek

– Baby Boy – Beyoncé

– Get the party started, P!NK

 

Welk nummer mag er in jouw playlist niet ontbreken?!