Ken ik jou niet ergens van?!

De eerste bevalling zag ik in de derde week van de opleiding tot verloskundige. Wat wist ik eigenlijk op dat moment: de baby groeit in moeders buik en komt er na een maand of 9 uit. Zo ongeveer in de volgorde: weeën, persdrang, baby.

In het eerste jaar van de opleiding liepen we 1 dag per week stage. Dan keken we voornamelijk mee tijdens het spreekuur of wat kraamvisites. Een baby vasthouden vond ik al magisch maar als je geluk had kon je een bevalling zien! Bevallen doen veel vrouwen namelijk ‘s avonds of ‘s nachts. Dan is de partner thuis en het wordt schemerig/ donker. Dat geeft rust en dat is gunstig voor het op gang komen van de bevalling.

De eerste bevalling, die vergeet je als verloskundige nooit meer. Ik kreeg een telefoontje van mijn stagebegeleider tijdens een verjaardag, het was vroeg in de avond. De ouders In Spe vonden het goed dat ik kwam! Snel de auto in. Natuurlijk had ik zenuwen maar ik was ook trots: ik zou voor het eerst bij een echte bevalling zijn! Toen ik binnenkwam was de mama In Spe al aan het persen. Omdat het hun eerste kindje was kan dat wel even duren. Ik weet nog precies wat ik dacht toen een deel van het hoofdje zichtbaar werd: ‘gaat dat wel goed?!’
Er werd na een vlotte bevalling een prachtig meisje geboren. Gewoon zoals een baby er uit ziet, puntgaaf! De naam, het adres, het interieur van de slaapkamer.. alles zit nog vers in mijn geheugen!

Na die eerste bevalling zijn er vele bevallingen geweest. Sommige blijven meer bij dan anderen. De hele snelle, de hele moeilijke, de verdrietige en natuurlijk de gelukzalige momenten.. elke zwangerschap, geboorte en kraamtijd is anders.

Afgelopen week haalde ik een internetaankoop bij iemand aan huis op. Een vrouw deed open: Ken ik jou niet ergens van?! Heb je in de kraamzorg gewerkt?

Na even praten bleek dat ik bij haar bevalling was 15 jaar geleden! De ‘baby’ zat zelfs op de bank: een mooie meid van 15!

Toen ik naar huis reed besefte ik weer eens wat voor bijzonder en mooi beroep we hebben. We staan letterlijk aan het begin van nieuw leven. Van de eerste echo tot de bevalling. Dat ik haar niet herkende zal ook haar niet verbazen, maar wel heel leuk dat ze mij nog herkende!