Echo-onderzoeken

Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met verschillende echo onderzoeken.

Allereerst kijken we of de zwangerschap ‘vitaal’ is (of het hartje klopt), we bepalen wat de uitgerekende datum is en kunnen screenen op aangeboren afwijkingen.

Zo’n echo is vaak erg leuk. Want dit zijn de momenten in je zwangerschap dat jij je kindje kunt zien. Tegelijkertijd kan een onderzoek erg spannend zijn. Maak je geen zorgen: wij geven je tijdens elk onderzoek tekst en uitleg. Alle echo onderzoeken doen we bij ons op de praktijk, met uitzondering van de nekplooimeting.

Wij bieden ook pretecho’s aan. Dit zijn niet-medische echo’s en worden dan ook niet door de zorgverzekeraar vergoedt. Tijdens deze echo kijken we niet medisch naar jullie kindje, bijvoorbeeld groei wordt niet gemeten.

Wij vertellen je hier meer over de verschillende echo-onderzoeken.

echo verloskunde rijssen

De termijnecho maken we bij een zwangerschapsduur rond de tien weken. De termijnecho is een goede manier om te bepalen hoe lang je al zwanger bent, wanneer je uitgerekend bent en of je eventueel zwanger bent van een meerling. Ook zien we met deze echo of het hartje van je kindje klopt.

Een nekplooimeting wordt gedaan als onderdeel van de combinatietest. Als je hiervoor kiest, verwijzen we je voor deze echo door naar een echocentrum. De kosten van de combinatietest bedragen 175 euro.

Tussen de 18 en 22 weken zwangerschap kunnen jullie de 20 wekenecho laten maken. Bij voorkeur vindt de echo plaats in de 20e zwangerschapsweek. Deze echo noem je ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek. Tijdens de 20 weken echo onderzoeken we een aantal dingen: of er sprake is van een open ruggetje of schedel, hoe de organen zich ontwikkelen en of het kindje andere lichamelijke afwijkingen heeft. Verder bekijken we of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Het is belangrijk om te onthouden dat de 20 weken echo geen garantie is voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op de echo. Wij willen jullie vragen zonder kinderen te komen.

De groei-echo kunnen we op verschillende momenten tijdens je zwangerschap doen. Bij deze echo kijken we hoe groot je kindje is.

Vanuit de zorgverzekeraars wordt een groeiecho alleen vergoed op indicatie. Wij zijn echter van mening dat een standaard groeimeting een grote meerwaarde heeft. Daarom bieden wij iedereen bij 30 weken een groeiecho aan, of er nu wel of geen indicatie bestaat. Daarbij inbegrepen zit een korte kennismaking met 3D/4D.

Soms zien we op de 20 weken echo of een andere echo dat je placenta te dicht op de baarmoedermond ligt, of misschien zelfs ervoor. Dat kan lastig zijn bij de bevalling. Daarom kijken we met een volgende echo of de placenta nog steeds te laag ligt. Als dat nodig is, doen we dat rond de 31e week van je zwangerschap.

Als we twijfelen over de ligging van je kindje, bekijken we dat rond de 35e week van je zwangerschap opnieuw.

Pretecho

In het geval dat je graag een extra echo wil, kunnen wij je een pretecho aanbieden.

Een pretecho is een echo op jouw verzoek. Jouw zorgverzekeraar vergoedt deze echo niet dus de kosten voor deze echo zijn voor eigen rekening. Alle foto’s en bewegende beelden van je pretecho geven we je mee op een USB-stick.

img_2767

Zorgverzekeraars vergoeden een echo alleen als er een medische indicatie voor is. Dat is bij bijvoorbeeld de termijnecho en de 20 weken echo het geval. Bij een echo op jouw verzoek, een pretecho, is dat niet het geval. Soms wil je gewoon een echo omdat je je onzeker voelt, of omdat je heel nieuwsgierig bent. Daar kun je natuurlijk een afspraak voor maken.

Je kunt op elk moment in je zwangerschap vragen om een echo op verzoek en kost €40.

Vanaf de 16e week van je zwangerschap kun je door ons een geslachtsbepaling laten doen. Voor deze echo kun je een aparte afspraak maken. De geslachtsecho duur ongeveer 15 minuten en kost 45 euro.

Vanaf de 25e week van je zwangerschap kun je je kindje extra goed bekijken met een 3D echo of 4D echo. Het verschil tussen een 3D echo en een 4D echo is dat je bij de eerstgenoemde stilstaand 3D beeld ziet. Bij de 4D echo zie je bewegend beeld. Ons echoapparaat is uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van echoscopie. Daarom kunnen wij je bij de 4D echo ook bewegende beelden van jullie kindje in kleur laten zien met de zogenaamde realistic view. Hoe de beelden worden is erg afhankelijk van de ligging van je kindje. Als jullie kindje niet goed voor de 3D echo ligt, plannen we een herhaalafspraak. Een 3D echo maken duurt ongeveer 40 minuten en kost 100 euro (cliënten uit eigen praktijk krijgen €10 korting). Als een herhaalafspraak nodig is, brengen wij geen extra kosten in rekening.

Wanneer je de app ‘Hello Mom’ installeert op je telefoon, kunnen we na afloop van de verschillende echo-onderzoeken de foto’s naar je telefoon sturen.