Anticonceptie

Anticonceptie na de bevalling

Tijdens het kraambed en op de nacontrole bespreken we anticonceptie met je. Dat voelt misschien wat vroeg. Dat doen we omdat je na een bevalling al snel weer vruchtbaar bent. Het moment waarop je weer vruchtbaar bent, verschilt per persoon. Dat is onder andere afhankelijk van of je borstvoeding of kunstvoeding geeft.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen van anticonceptie. Je bepaalt zelf of je anticonceptie wil gebruiken en als je dit wil gebruiken welk middel je dan wil gebruiken. Op www.anticonceptie.nl kun je een anticonceptiecheck doen. De check laat je nadenken over dingen die jij belangrijk vindt bij de keuze voor anticonceptie. De anticonceptiecheck helpt je bij zoeken naar het anticonceptiemiddel dat het beste bij jou past.

In Spe verloskundigenpraktijk Rijssen geeft je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende vormen van anticonceptie tijden controles, je kraambed of de nacontrole.

foto-1

Anticonceptiemethoden

Een anticonceptiepil is in het algemeen bekend als ‘de pil’. De pil moet je dagelijks slikken. Er bestaan verschillende soorten anticonceptiepillen. Ze zijn te verdelen in:

  • De combinatiepil – een pil met zowel oestrogeen als progesteron
  • De pil met alleen progesteron

Bij het geven van borstvoeding mag je geen combinatiepil gebruiken. Een pil zonder oestrogenen kun je dan wel gebruiken. Deze pil wordt ook wel de minipil of Cerazette genoemd.

Net als de combinatiepil, bevat de anticonceptiepleister oestrogeen en progesteron. Elke week plak je een nieuwe pleister. Na drie weken heb je een stopweek van zeven dagen. Controleer voor de zekerheid de pleister elke dag. Want als de pleister losraakt, is de werking en de betrouwbaarheid minder. Als de pleister helemaal losraakt, adviseren we je om binnen 24 uur een nieuwe pleister te plakken.

De anticonceptiering staat ook wel bekend als de NuvaRing. Het is een maandelijkse anticonceptiemethode. De ring wordt als een soort tampon in de vagina gebracht. Daar blijft de ring drie weken zitten. Na die drie weken verwijder je de ring en volgt een stopweek van zeven dagen. Als je een menstruatie wilt overslaan, is het mogelijk om direct na de drie weken een nieuwe ring te plaatsen en de stopweek over te slaan.

De prikpil is een anticonceptiemethode waarbij je elke twaalf weken een prik krijgt. Door die prik heb je twaalf weken anticonceptie en hoe je er niet meer aan te denken. Het nadeel van de prikpil is dat het na het stoppen het langer duurt voor je weer vruchtbaar bent. Een ander nadeel is dat de botdichtheid van je botten kan afnemen. De prikpil heeft geen stopweek.

Implanon is een staafje dat onder de huid van je bovenarm geplaatst wordt. Het staafje geeft continu hormonen af. Die hormonen beschermen je drie jaar lang tegen zwangerschap.

Een getrainde verloskundige of huisarts brengt het anticonceptiestaafje in. Het inbrengen van het staafje is een eenvoudige handeling en duurt niet lang. De verloskundige of huisarts verdooft je huid en brengt het anticonceptiestaafje met een naald in onder de huid. Na drie jaar verwijdert de huisarts het staafje weer door een klein sneetje in je huid te maken en het staafje er met een pincet uit te halen.

Hier lees je meer over het spiraaltje.

De naam zegt het misschien al: barrière methodes houden iets tegen. Er zijn verschillende methodes waar we je meer over kunnen vertellen.

  • Condoom
  • Pessarium
  • Portio-kapje: een kapje over de baarmoedermond dat wordt ingebracht voor gemeenschap.

De betrouwbaarheid van een barrière methode is afhankelijk van het juiste gebruik. Barrière methodes zijn altijd minder betrouwbaar dan de andere conceptiemethoden op deze pagina. Je kunt de betrouwbaarheid verhogen door zaaddodende crème te gebruiken.

Belangrijk: alleen een condoom beschermt tegen SOA’s!

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie die je normaal gesproken alleen toepast als je geen kinderwens meer hebt. Zowel een man als een vrouw kunnen zich laten steriliseren. Omdat sterilisatie definitief is, is het belangrijk om hier goed over na te denken voor je de keuze maakt.